Team

We zijn de “drijvende kracht” van dit kleine team met veel vaardigheden en ervaring. We houden van wat we doen, en we doen het met passie.

Nanette Elfring

Voorzitter

Ik ben geboren en getogen op een woonark in Amsterdam-Buitenveldert. Met een overgrootoma die als weduwe haar mannetje moest staan in de binnenvaart, een moeder die op haar 12e al wist dat ze op het water wilde gaan wonen (en dat op haar 19e voor elkaar had) en een vader met een eigen watersportbedrijf en zeiltjalk, is het waterwoon-gen onmiskenbaar aanwezig in mijn familie. Eerst wonend op de woonark van het gezin, verhuisde ik op mijn 16e naar mijn eigen ark op dezelfde scheepswerf. Hoe cool! Toen beide arken daar vanwege woningbouw weg moesten, vond ik een nieuwe woon- en werkplek op het eiland Pampus (door mij gekscherend altijd een grote boot genoemd). Want met maar één huis, de volledige zelfvoorzienendheid en het helemaal ‘tussen het weer’ wonen (van knalrode zonsondergang tot woest onweer en storm) was het een uniek waterplekje. Na 11 jaar werd het weer tijd voor een leven aan de ‘wal’. Na een zoektocht in de woonwereld, werd het inderdaad weer ‘aan de wal’, in plaats van erop. Met het binnenstappen van een te koop staande woonark in Hoogmade en het zien van het, door het water veroorzaakte, dansende licht op het plafond werd ik overvallen door een enorm thuiskomen-gevoel. Terug op de ark it is! Ik geniet dus enorm van mijn thuiskantoor met uitzicht op langstrekkende vissen, het gekrakeel van vechtende waterkippen door mijn slaapkamerraam en nog steeds dat onnavolgbare mooie golfjeslicht. 

  • Boot: Woonark ‘Luctor’, betonnen bak, vaste ligplaats in het Groene Hart (met woon-bestemming), alle aansluitingen, bouwjaar onbekend, ongeveer 19×4,5 m én kek puntdak.
    Beroep: Zelfstandig verander- en procesmanager. Werkvelden: cultureel erfgoed (cultureel ondernemerschap, vrijwilligersmanagement en herbestemmingen), gebiedsontwikkeling, participatie-trajecten, recreatie en waterkwaliteitsopgaven. 
  • Waterwonen is voor mij: binnen een buitengevoel hebben.

Mijn persoonlijke doel bij SBCW: op bestuurlijk niveau het waterwonen op de kaart zetten

Margreet Elfring

Webmaster-enzo

Ik ben de zus van Nanette en heb daarmee dezelfde genetische predispositie. We wonen al vijf generaties lang op het water en stammen af van een echte schippersfamilie. Ik ben geboren op de woonark in Amsterdam en verhuisde daarna op dezelfde werf naar mijn eerste eigen woonboot! Ik ben een echte waterrat, van alle activiteiten onder en boven water, in vloeibaar of vast vorm wordt ik gelukkig.

We gingen vroeger altijd met de tjalk op pad, ik heb op wereldniveau gesurft en wilde graag de wereld rondzeilen. En toen kwam ik (misschien niet geheel toevallig) een scheepstimmerman tegen en ging daarmee op mijn 3e ark wonen in Aalsmeer. We bouwden onze eigen 27 voeter (een Kolibri) en mijn 30e verjaardag vierde ik in het Caribisch gebied! Nu wonen we alweer een tijdje op de 4e ark op onze eigen werf, die we volledig zelf hebben opgebouwd na een gezonken exemplaar op een veiling te hebben gekocht. Mijn partner (scheeps)timmert er hier nog lustig op los en ik heb er mijn eigen watersportbedrijf.
We zijn veel op het water te vinden en hebben een boot voor elke gelegenheid 😊.
Nu zijn we een oude Grands Banks aan het opknappen om daarmee een tijd al varend wonend rond te trekken om het binnenlandse water van Europa te verkennen.

  • Boot: Woonark ‘No-Name’, betonnen bak, bouwjaar onbekend, ongeveer 19×4, vaste ligplaats in Aalsmeer. Beroep: Ondernemer – groothandel in fenders voor offshore en super yachts, welke ik heb overgenomen van mijn vader en daarna uitgebreid.
  • Waterwonen is voor mij: een eerste levensbehoefte, gevoel van vrijheid en in contact zijn met de natuur.

Mijn persoonlijke doel bij SBCW: het zou gewoner en laagdrempeliger moeten zijn om op een boot te kunnen wonen. Ik pleit dus onder andere voor meer legale betaalbare ligplaatsen.

Dion Meuleman

Penningmeester

Ik ben samen met mijn man al jaren in het bezit van de door onszelf tot woning verbouwde viskotter “Antje” van net na de oorlog. Een oude traditie is dat het schip de naam krijgt van de schippers-vrouw, maar in dit geval kreeg de schippersvrouw dezelfde naam als de boot. Ik word namelijk vaak aangesproken als Antje. En dus heb ik mijn bedrijf zo genoemd. We wonen hierop sinds 1999. Ik wilde graag op of aan het water wonen en Leo wilde graag varen. Zo zijn we op de Antje terecht gekomen en nooit meer weggegaan! We wonen dus al meer dan 30 jaar met veel plezier op ons ‘Tiny House op het water’. Ik ben gek op de geuren aan boord. Het mag ook best een beetje ruig en rauw zijn, een beetje het ‘Kromhout’ gevoel. Verder pak ik graag ’s avonds nog even mijn kano om te ontladen én neem het hele jaar door elke dag een duik in het water!

  • Boot: Viskotter ‘Antje’ – zowel schip als schippersvrouw vrouw zijn mooi rood – ligplaats in de winter in de haven van Spakenburg, in de zomer noem ik onszelf gekscherend water-zigeuners en trekken we rond in het buitengebied van de Eem en de Randmeren, wat goed kan omdat we volledig zelfvoorzienend zijn.
  • Beroep: Ondernemer met een eigen stoffeerderij; bootkussens, meubels, loungekussens, wat je maar bedenken kan. https://antjestoffeert.nl/
  • Waterwonen is voor mij: de woorden van Margreet zijn voor mij uit het hart gegrepen! Ook voor mij is het namelijk een groot gevoel van vrijheid en in contact zijn met de natuur. 

Mijn persoonlijke doel bij SBCW: Dat het makkelijker wordt om vrij op het water te wonen zonder vaste ligplaats. Het wordt je namelijk nu heel lastig gemaakt om een officieel geregistreerd briefadres te krijgen. Dit verschilt enorm per gemeente. Ik vind dat het net als bij binnenschippers en kermismensen makkelijker moet worden om je te registreren.

Yoya Braams

Secretaris

– Voor mij is het waterwonen nieuw, maar het voelt als thuiskomen! Ik heb vanuit mijn jeugd altijd een band met het water gehad. Ik ben ook gek op roeien en (zee)zeilen en ga dan ook regelmatig met vrienden mee op lange tochten naar Frankrijk, Engeland of Scandinavië. Niets mooiers dan een dolfijn langs je schip! Maar ook een flinke wind en het zoute water in je gezicht, het midden in de elementen zijn is waar ik blij van wordt. En dat geldt ook voor het wonen op het water. Daar geen dolfijnen, maar eendjes langs de ark, lekker de kano pakken en het hele jaar door een buitengevoel! En dat gevoel zie ik ook terug bij de andere waterbewoners hier op het dijkje.

  • Boot: Woonark ‘Marina’, betonnen bak, puntdak, ongeveer 20 x 4 meter, bouwjaar 1965, aangesloten op alle voorzieningen, vaste ligplaats in Groene Hart (met woonbestemming).
  • Beroep: Medisch microbiolisch analist en begin dit jaar terug in de studiebanken gegaan om deskundige infectiepreventie te worden (is nu ook ineens veel werk in 😉).
  • Waterwonen is voor mij: A small house under a big sky.
  • Mijn persoonlijke doel bij SBCW: Waterwonen moet bereikbaar blijven voor iedereen.

Martine van Lier

Erfadvisieur bij Erfgoedwerf.nl

en bij de Coöperatie Erfgoedkwartiermakers. Zij is extern adviseur van de Federatie Varend Erfgoed Nederland en voorzitter van de Cultural Council van de koepelorganisatie European Maritime Heritage. Ook is zij voorzitter van de Federatie Instandhouding Monumenten, de brancheorganisatie van de Nederlandse monumentenorganisaties. Martine heeft veel opdrachten gedaan en gepubliceerd over varend erfgoed, herbestemming van historische schepen en stadshavens, gebiedsontwikkeling van havengebieden, welstand van woonboten en passagiersvaartuigen. Zij organiseert maritieme evenementen en routes met historische vaartuigen langs monumentale havensteden en woont op het water in de museumhaven van Rotterdam.