Het Water”rijk” gevoel

wat is dat dan?

Waterwonen is….…de beleving

en voor sommige zelfs een eerste levensbehoefte

foto Stefan Kastanja ,website vechtstreek

Waterwonen in de Vechtstreek: Op het water wonen is een geweldige beleving. Één met de natuur trekken de seizoenen aan je voorbij. Water en lucht zijn een levend schilderij waarin vogels vrij spel hebben.

Barry Meruma, woonbotenadvocaat:
ik vind de woonbotenwereld leuk omdat ik een klik heb met het type mensen. Ik generaliseer, maar het is opvallend dat zoveel van de bootbewoners die ik tegenkom het net even anders willen doen dan de rest van de wereld. Bewuste levensgenieters met een positieve grondhouding. Tikje tegendraads, dicht bij de natuur, eigen keuzes willen maken en dan doorpakken. Ruimtezoekers in de regels die gelden. Hoe mooi is dat?

Amsterdam Nieuwe Meer, jaren 60

Margreet Elfring
We wonen en werken al vijf generaties als schippersfamilies op het water:
En mijn moeder zei al met 12 jaar, ik ga op een boot wonen! Ik ben dan ook geboren op de woonark in Amsterdam. Ik verhuisde daarna met mijn broer op dezelfde jachtwerf naar mijn eerste eigen woonboot! Feest!
Nu woonark ik in Aalsmeer en ik ga nooit, maar dan ook nooit meer naar de wal.
Ook in de liefde is het een scheepstimmerman geworden, ontmoet op de surfplank in Aalsmeer.
Samen boten bouwen en zeeën bevaren.
Het watersport bedrijf van mijn vader heb ik voortgezet in Aalsmeer, kortom alles ademt waterleven, het is mijn identiteit, een manier van leven, ja, zelfs een eerste levensbehoefte! en ik word er gelukkig van..

Binnen kijken bij….
Remy en Maria wonen op een woonboot: ‘We zitten het liefst met onze benen buitenboord’
Buiten – heel camping style – gin-tonics drinken is nu al onze favoriete herinnering hier’‘Hoe dan?! Hoe krijg je het in vredesnaam voor elkaar om een woonboot te huren in Utrecht?’ “Vooral een kwestie van geluk”, vertelt Maria. “ Menig Utrechter droomt ervan om op een woonboot te wonen. Was dat voor Remy en Maria ook het geval? “We hebben wel eens tegen elkaar gezegd hoe leuk het zou zijn om op het water te wonen. “Zeker omdat we beiden als kind veel gevaren hebben. We gingen allebei vaak met de boot op vakantie.” Remy: “Water geeft een bepaalde rust. Daarbij genieten we hier van een stukje natuur in de stad.”
(in de buurt – Utrecht)

Het Spaarne

En helaas weer in geweer tegen een gemeente 2020

R.Kniese
ik ben verliefd……….op ‘het Spaarne’.
Als kind voer ik daar al in rubberbootjes, omgeslagen, gezwommen, zeilen, roeien, elke rietkraag en elke zij-sloot leren kennen en zo leren houden van………….
En nu ik óók al 15 jaar op een woonark woon, is die liefde zo diep geworden als het Spaarne zelf.
En dat draag je uit. Eerst aan mijn vriendin, met bootje in het riet. Ouders, opa’s, oma’s genietend aan de waterkant.
Veel anderen raken erdoor geïnspireerd tot watersport of genieten van de romantische gedachte op een woonboot te wonen.

Wesley Mast wil graag een woonboot in De Lier. © Thierry Schut

Westland toename van ligplaatsen?
Wesley 
Toen hij deze zomer in Amsterdam per toeval op een woonboot terecht kwam, zag hij opeens de ideale oplossing voor zijn probleem. “Ik werd verliefd op deze manier van wonen. Het geeft een gevoel van vrijheid op het water. En ik dacht: dit zou wel eens meer jonge starters in Westland perspectief kunnen geven.”

Woonboot aan de Blauwbrug

© D.L. Dregzoen, 2017
Met het klotsen van de Amstel
klotste ons badwater lustig mee
Na het bad echter klotsten we verder
en werden van één toen twee

Maar onze ochtenden op het dek
met koffie croissant eieren en spek
je dikke buik vol beloofd leven
het zijn die momenten die bekleven

Woonark De Kleine Ark 😉 ligt aan de Stadswerven in Dordrecht, ontworpen door architectenbureau KortGeytenbeek in Zierikzee en gebouwd door Domera (Gouda)”Waterwonen blijkt besmettelijk: inmiddels is met broer samen een werf aangekocht en is de kleine ark onbedoeld een prototype van een prefab gerobotiseerde waterwoningbouwmethode geworden. Het eigen woonplezier leidt hier tot de mogelijkheid voor nog meer mensen om van waterwonen te genieten. Een voorbeeldig en eigenwijs drijvend huis van de toekomst waar het geweldig goed wonen is.”. Het meest enthousiast is de jury over de verrassing van het vele licht en de formidabele beleving van het water.”
Vlot Magazine Woonboot van het jaar

modern en duurzaam

Lucia – facebook duurzaamwaterwonen.nl
Ik kwam met de geur van vis en water in mijn neus ter wereld, in een eeuwenoud vissersgeslacht. Geen wonder dat wonen op het water me trekt.

Tim -Nieuwerkerk a/d IJssel:
Speciaal geschreven voor erfgoedwaterwonen en de enquete ingevuld.
Allereerst complimenten met het initiatief!
Sinds de zomer van 2021 wonen wij op een historisch woonschip. De Confiance is een Groninger Tjalk van nu 112 jaar oud met een rijke historie. En hoewel wij geen enkele achtergrond in de scheepvaart hadden en zijn wij, in dit geval letterlijk, het schip ingegaan. Onze avontuurlijke en vrije inslag maakte dat wij na het bezichtigen direct overstag gingen. Van een rijtjeshuis naar een woonschip! Wat een omslag maar één waar wij elke dag, ook de minder mooie dagen, van genieten. De dingen die er tot nu toe voor ons uitspringen: De community is onwijs behulpzaam en sociaal. Het wonen is niet beperkt tot alleen wonen, we varen er ook echt mee! De natuur kwaakt en piept je ’s morgens wakker en OEHOE’t je ’s nachts in slaap. De elementen bepalen het leven, komt er storm prepareer je ervoor en schijnt de zon zit je direct buiten.Het is jammer dat gemeenten en de maatschappij nog vaak denken dat scheepsbewoners buitenbeentjes zijn. Het tegengestelde is waar! De woonomstandigheden zijn anders, maar de bewoners niet. De maatschappij is op de schepen vertegenwoordigd, ook zorgmedewerkers, politieagenten, ZZP-ers, etc. wonen en leven hier.  Onze koers is vastgezet, dit is ons thuis! We hopen dat mensen meer inzicht en begrip gaan krijgen voor deze manier van wonen!

Woonschip Levantus ligt aan de Levantkade in Amsterdam. Het is een ontwerp van Egbert Duijn uit de hoofdstad en gebouwd door Werf Moed en Van Gulpen (sinds 1 januari 2019 SRF) in Harlingen. Volgens het juryrapport laat de stalen spits Levantus zien hoe je een haast rechttoe rechtaan en kaal vrachtschip omtovert tot fantasierijke en in elkaar overvloeiende ruimtes.  De bewoners hebben zowel dat gastenverblijf als hun thuis nauwkeurig ingericht, zodat je oog steeds op een nieuw designobject of afwerkingsdetail valt. Een met veel vernuft tot gezellig huis ingedeeld schip waar de liefde vanaf spat.
Vlot Magazine Woonboot van het jaar

Kijk, de grootste woning verkoopsite snapt het! geef mij maar een woonboot.

Hieronder een schrijven uit het boek woonschepen van W.Kuiper uit 1948!,
het kan zo in deze tijd geschreven zijn, geweldig!


waterwonen is………..van alle tijden en niet aangeharkt

je kan je beter af vragen ….. wat is waterwonen eigenlijk niet?

Advertentie
%d bloggers liken dit: