Community

Samen werken aan een waardevolle samenleving, waar kunnen wij elkaar versterken? Water verbindt de wereld, water is leven.
Uitgave KIEN Samenwerking hoe houd je je immaterieel erfgoed springlevend!

Erfgoed waterwonen

We zijn de “drijvende kracht” van dit kleine team met veel vaardigheden en ervaring. We houden van wat we doen, en we doen het met passie,

Door het bijschrijven van waterwonen in de inventaris Immaterieel erfgoed, willen wij de kwaliteiten van waterwonen zichtbaar maken.

Wij willen hiermee het waterwonen op een duurzame en betaalbare manier kunnen doorgeven aan de volgende generatie.

Samenwerken aan een waardevolle samenleving, waar kunnen wij elkaar versterken? en wat verbindt ons.
En uiteraard kunnen wij dit niet alleen.

Nanette, Margreet, Dion, Yoya
Trotse woonboot bewoners en
Bestuur Erfgoed Waterwonen >

Website >

drs. Martine van Lier

De ErfgoedWerf ontwikkelt erfgoed samen met betrokkenen tot levendige en geliefde locaties voor bewoners, ondernemers en bezoekers. Erfgoed heeft een positieve invloed op de ruimtelijke en sociale kwaliteit en de herkenbaarheid van steden, dorpen en landschappen. Het opnieuw ontwikkelen van erfgoed met aantrekkelijke functies biedt een oplossing voor leegstand en ruimteproblematiek.

De ErfgoedWerf biedt advies, project- en procesbegeleiding bij het optimaal gebruiken van erfgoed. De ErfgoedWerf is het bureau van Martine van Lier, erfgoedconsultant, andragoloog en toegepast bedrijfskundige. Bureau de ErfgoedWerf is gevestigd in het museumschip Neeltje in de museumhaven van Rotterdam, maar dat tevens op locatie kan werken.

Website >

Renate Meijer

VLOT begon voor hoofdredacteur en uitgever Renate Meijer als een uit de hand gelopen hobby. In april 2011 besloot ze dat er een blad moest komen, en in september van datzelfde jaar was het allereerste nummer een feit. Sindsdien is VLOT uitgegroeid tot een team van enthousiaste waterliefhebbers die samen hét waterwoonplatform van Nederland maken, voor (en door!) iedereen die drijvend woont. Hieronder kun je kennismaken met het team. Ook wordt de woonbootverkiezing van het jaar georganiseerd en de derie even binnenkijken.

Website >

LWO

De Landelijke Woonboten Organisatie (LWO) is een belangenvereniging van woonbootbewoners die tot doel heeft wonen op het water mogelijk, aantrekkelijk en betaalbaar te houden. Wonen op het water is een erkende woonvorm, maar die beleidsopvatting beperkt zich helaas voornamelijk tot het papier. In werkelijkheid worden woonbootbewoners nog steeds geconfronteerd met uitsterfbeleid, opheffing van ligplaatsen, beperkende verordeningen en extreme verhogingen van liggelden. Nieuwe landelijke wetgeving en aanpassing van lokale regelgeving kan hierin verbetering brengen.

Dat gaat niet vanzelf. Dat doet de LWO samen met haar leden. Wordt lid en steun de LWO.

De LWO tracht haar doelstellingen op verschillende manieren te bereiken.

Website >

Ties Rijcken.

Tussen 1999 en 2010 was ik drijfdeskundige – zo mocht ik me van mezelf noemen sinds het jeugdprogramma Klokhuis mij (tussen de shoots door klappertandend in een duikerspak) in 2005 die naam gaf. Ik heb een drijftheorie uitgewerkt die draait om wat drijvende bouwwerken uniek maakt: de verplaatsbaarheid ervan. Een flink deel van de Nederlandse wateren is bereikbaar door sluizen van 7 meter breed. Dat is een mooie breedte voor vrijdrijvende woningen. Daarom vind ik de beste manier om de potentie van drijvend bouwen het volst te benutten (nog altijd) om het Nederlandse woonboten- en woonarkenbestand te verbeteren en uit te breiden.

Publicaties >

Waterstudio, Koen Olthuis:

Floating vision video >

Koen Olthuis (1971) “de floating Dutchman” studeerde Architectuur en Industrieel Ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. In 2007 werd hij gekozen als nr. 122 op de Time Magazine-lijst van meest invloedrijke mensen ter wereld vanwege de wereldwijde interesse in waterontwikkelingen.

Website >

Federatie Varend Erfgoed Nederland

Nederland heeft de grootste collectie Varend Erfgoed ter wereld. De vloot is authentiek, goed onderhouden en uniek. Nationaal en internationaal staat de vloot in hoog aanzien.

De vloot bestaat uit allerlei typen schepen, zoals stoom- en motorsleepboten, klippers en tjalken, zeilwherry’s, reddingboten, kotters, Langedijkers en akkerschuiten, rond- en platbodems, hoogaarzen en botters, bakdekkers en zalmschouwen om er maar een paar te noemen. De Nederlandse historische vloot is dan ook een heel belangrijk deel van ons nationale erfgoed: het is ons Nederlands Varend Erfgoed.

Website >

Platform Erfgoedhavens

Samenwerken

Erfgoedhaven behouden graag wat er is, maar momenteel zijn er veel veranderingen gaande in regelgeving (Omgevingswet, Woningwet, Bouwbesluit, veiligheidseisen), technische eisen (riolering, CVO) en ontwikkelingen op het gebied van milieu en duurzaamheid, die van invloed zijn op het beheer van erfgoedhavens. Voor erfgoedhavens is het lastig om voldoende van deze nieuwe ontwikkelingen op de hoogte te blijven om de consequenties ervan het hoofd te kunnen bieden. Reden genoeg om de samenwerking op te zoeken.

Website >

Historische Bedrijfsvaartuigen

Het Historisch Bedrijfsvaartuig behartigt de belangen van haar leden die bij elkaar 2529* schepen gedocumenteerd hebben (*stand okt. 2019). Het gaat om schepen, die meer dan 50 jaar geleden Hollands Glorie op de Nederlandse, Duitse en Belgische rivieren en kanalen hebben hoog gehouden. Schepen van allerlei soort, zeilend, gesleept of met een motor, die de economie van Nederland draaiende hielden. LVBHB is aangesloten bij FVEN en heeft 1800 leden!

Vrijwel alle schepen zijn in handen van particulieren, die hun schip vaak letterlijk van de sloop hebben gered. De schepen worden zonder subsidie, met veel liefde en kennis in de vaart gehouden en waar dus ook op gewoond en/of gewerkt wordt

Website >

Scheepspost.info

De Scheepspost brengt je al het digitale nieuws voor en over het Varend Erfgoed. De Scheepspost is een uitgave van Wouter van Dusseldorp, schipper van een historische stevenaak anno 1882.

De Scheepspost brengt nieuws over bijzondere schepen, havens en evenementen maar ook informatie van verschillende behouds-organisaties. De inhoud varieert van regelgeving,, bedreigingen, kansen en algemene informatie tot artikelen over speciale erfgoed-schepen.

Iedere week verstuur ik een nieuwsbrief met het nieuws van de afgelopen week.

Website >

De schepencarrousel


is een systeem waarbinnen historische schepen (zoals sleepboten, vrachtschepen en zeilschepen) uitgewisseld worden tussen verschillende ligplaatsen. De schepen liggen voor een korte periode (max. 3 maanden) op een ligplaats.
Op de ligplaats presenteren de schepen en schippers het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart, door middel van onder andere informatieborden. Er wordt duidelijk gemaakt waar en waarom het schip gebouwd is, wat het zoal heeft beleefd in de loop van de tijd en waarom bepaalde aanpassingen gedaan zijn.

Website >

De meest duurzame drijvende wijk van Europa,

Ontwikkeld door bewoners.
Een drijvende woonwijk in het Johan van Hasseltkanaal, een zijkanaal van het IJ in Buiksloterham, Amsterdam-Noord. In deze ecologisch en sociaal duurzame wijk wonen we sinds begin 2020 met 46 huishoudens op 30 arken. De helft van de arken is twee-op-één-bak, de drijvende variant van twee-onder-één-kap. En dan hebben we op één bak ook nog een gezamenlijke ontmoetingsplek gerealiseerd.

Website >

Historie: ontstaan van het skûtsjesilen

Vroeger woonden veel mensen op de zeilende vrachtschepen. De bekendste zijn de skûtsjes.

In de eerste twee weken van de noordelijke bouwvakvakantie wordt door de Sintrale Kommisie Skûtsjesilen het SKS kampioenschap georganiseerd: een serie van 11 zeilwedstrijden met skûtsjes. Skûtsjes zijn historische vrachtschepen die tussen 1900 en 1931 op een van de werven in Fryslân gebouwd zijn. De wedstrijden worden in een vaste historische volgorde gezeild bij diverse steden en dorpen in de provincie Fryslân. Ieder dorp en elke stad heeft een eigen invulling van de wedstrijddag.
De deelnemende skûtsjes varen met hun volgvloot van dorp naar dorp waarbij elke volgvloot beschikt over een schip dat dienst doet als ‘moeder schip’, dit schip vervult een centrale rol bij elk deelnemend skûtsje. De schippers van de skûtsjes komen uit oude schippers geslachten en zijn vaak nog steeds betrokken bij de (binnen)vaart. Het publiek, in totaal zo’n 400.000 man, kan de wedstrijden zowel vanaf de wal als vanaf een eigen boot op het water volgen.
Skutsjesilen.nl >

Skutsjesilen: Sinds de oprichting in 2003 heeft de Stichting ‘Foar de Neiteam’ zich intensief beziggehouden met het vastleggen, documenteren, toegankelijk maken en overdragen van historische gegevens van skûtsjes. Website >

Duurzaam waterwonen:

wij hebben een droom!

Duurzame waterwoningen realiseren op één van de mooiste plekjes van Zwolle. Dát is onze droom. Energiezuinig waterwonen, zelfvoorzienend door de kracht van de IJssel.

Website >

Drijvende stadsboederij

In de Merwe-Vierhaven (M4H) gaat deze winter de eerste drijvende stadsboerderij ter wereld in bedrijf. Floating Farm gaat dicht bij de Rotterdammers dagverse zuivel produceren. Dat doen ze klimaatbestendig, zelfvoorzienend, circulair, diervriendelijk en met de nieuwste technologie

website >

Drijvend klimaatcentrum

Drijvend!! hoe kan het ook anders
Het internationale kenniscentrum voor klimaatadaptatie krijgt een plek in Rotterdam en Groningen. Dat heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend gemaakt.

Website >

Bluerevolution.org >

Stichting Blue Revolution Foundation is een  erkende ANBI (algemeen nut beogende instelling).

Ons doel is het creëren van een mondiale bewustwording met betrekking tot het nut en de noodzaak van het gebruik maken van het wateroppervlak voor onder andere voedselvoorziening en verstedelijking. Het ontwikkelen en laten uitvoeren van een onderzoekagenda ten behoeve van de realisatie van drijvende projecten en drijvende steden. Het bevorderen van onderzoek voor en ontwikkeling van drijvende steden. De stichting organiseert bijeenkomsten en publiceert artikelen van academisch niveau in vakbladen en andere media.

Woonboot-museum

“Het Woonbootmuseum biedt u de unieke mogelijkheid om zelf te ervaren hoe het is om in een woonboot te wonen op een van de Amsterdamse grachten is gevestigd op de “Hendrika Maria”, een voormalig vrachtschip gebouwd in 1914. Het vroegere laadruim is nu als knusse woonruimte ingericht en voorzien van alle gemakken. U zult versteld staan van de ruimte en het comfort aan boord.

Als woonbootbewoner merkte ik vaak dat voorbijgangers nieuwsgierig waren naar het interieur van mijn woonboot. Ik werd bestookt met vragen. Hoe kom je aan water en elektriciteit? Waar gaat het afvalwater naar toe? Is het niet koud, vochtig en donker aan boord? Vragen waar iedereen graag antwoord op wil. Zo is het idee ontstaan om een woonboot open te stellen voor publiek.”

Website >

Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum laat zien hoe sterk de maritieme wereld en de samenleving verbonden zijn en welke impact dit heeft op het leven van zoveel individuen.

Scheepvaart museum Amsterdam >
Scheepvaartmuseum Groningen >
Scheepsvaartmuseum Rotterdam >
Fries Scheepvaartmuseum >

en nog vele meer

De Ceuvel Woonboten, een voorbeeld van #omdenken

De Ceuvel is een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf aan het Van Hasseltkanaal in Amsterdam-Noord. In 2012 diende een groep architecten het winnende plan in voor een prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Ze kregen het terrein voor 10 jaar te leen.
Nu is het een bruisende gemeenschap van ondernemers en kunstenaars met een groen hart, die eigenhandig hebben meegebouwd aan hun werkplekken in Amsterdam’s eerste circulaire kantoorpark. Het terrein bevat creatieve werkplekken, een cultureel centrum rondom duurzaamheid, een café-restaurant, ruimtes voor verhuur en drijvend hotel.
Op de voormalige werf realiseren we één van de meest unieke stedelijke experimenten in Europa. Oude woonboten zijn met fundering en al op het zwaar vervuilde terrein geplaatst, verbouwd tot duurzame werkplekken en verbonden door een meanderende steiger. Rondom de boten krijgen bodemreinigende planten vrij spel om de vervuilde grond te zuiveren. De Ceuvel is niet alleen een ‘verboden tuin’ die na 10 jaar schoner wordt achtergelaten, maar ook een speeltuin voor duurzame technieken: door duurzame technologie te integreren voorzien we zoveel mogelijk in onze eigen elektra en verwerken we ons eigen afval op innovatieve, nieuwe manieren.

Website >

De Poezenboot

De Poezenboot, de enige echte dierenopvang die letterlijk in het water ligt…

Dé kattenopvang van Nederland en het enige echte dierenopvangcentrum op een woonboot…
Het opvangadres voor katten in de Amsterdamse grachtengordel dat inmiddels is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid en faam geniet over de gehele wereld…

Dé kattenopvang van Nederland en het enige echte dierenopvangcentrum op een woonboot…
Het opvangadres voor katten in de Amsterdamse grachtengordel dat inmiddels is uitgegroeid tot een bezienswaardigheid en faam geniet over de gehele wereld… Kortom: onze eigen Poezenboot!

Website >

Opleidingschip Bark Europa

Een uurtje aan boord van de EUROPA en het is meteen duidelijk: ‘teamwork’ moet het sleutelwoord zijn op dit prachtige traditionele zeilschip, voortgestuwd door canvas en samenwerking.
Respect voor de oceanen speelt een belangrijke rol in de filosofie van EUROPA en haar bemanning. Naast zeiltraining proberen we daarom tijdens onze reizen het bewustzijn van de trainees te verhogen en meer aandacht te vragen voor de oceaan en de gevaren waar het iedere dag mee te maken krijgt. Door middel van lezingen aan boord en het mee laten varen van onderzoekers op onze reizen hopen we onze trainees te inspireren. Het schip vaart vaak in gebieden die nauwelijks door andere schepen worden bezocht en kan daarom bijdragen aan het verzamelen van belangrijke data met betrekking tot weersvoorspellingen en klimaatverandering. De EUROPA is vaak betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten en we zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om bij te dragen aan een duurzame toekomst..

Website >

Toekomst: zeilend vrachtvervoer

Fairtransport staat voor klimaatvriendelijk transport. Sinds 2007 streven we ernaar om onze gezamenlijke CO2 uitstoot te minimaliseren. Met onze motorloze vloot, bestaande uit Tres Hombres & Nordlys, vervoeren we duurzame vracht over de zee met enkel de kracht van de wind. Geniet van onze kwalitatieve, biologische en ambachtelijke heerlijkheden van eerlijke producenten.

website >

Inspirerend vergaderen

Een hele boot voor je team, met uitzicht over het IJ, omringt door groen en water, op de culturele hopspot NDSM. Bij ons aan boord kun je niet gewoon vergaderen. De plek is magisch en inspirerend. De boot geeft letterlijk een gevoel van ruimte en rust. 

website >

De Binnenvaart

Veilig stellen en archiveren van maritiem cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord.

Opzetten en actief beheren van het eerste en enige Binnenvaartmuseum van Nederland.

Opzetten en beheren van een Binnenvaart documentatiecentrum.

Meewerken aan het tot stand komen van boeken over de binnenscheepvaart. Zoals de serie: De geschiedenis van de Binnenscheepvaart.

Met eigen stand deelnemen aan maritieme manifestaties zoals vakbeurzen en scheepvaartdagen.

De bovenbouw van het basisonderwijs in de regio Drechtsteden kennis laten maken met de wereld van de binnenvaart.

Organiseren van bijeenkomsten in de scheepvaartcentra met; films/DVD’s, lezingen, exposities, boeken en foto’s van schepen.
Jaarlijks een maritieme studiereis en een vaarexcursie organiseren.

website de binnenvaart>
website binnenvaartkrant>
website schuttevaerkrant >

Grachten van Smaragd

In 2025 bestaat Amsterdam 750 jaar. Voor haar 700ste verjaardag, in 1975 kreeg de stad als cadeau bijvoorbeeld de welbekende boogverlichting van de bruggen over de grachten. Hoe mooi zou het zijn om Amsterdam voor haar 750ste verjaardag opnieuw te omhangen met een prachtig, ditmaal groen, sieraad? Dat zou ontstaan als alle woonboten – echte iconen van Amsterdam, voor iedereen zichtbaar – dankzij een groendak zouden veranderen in kleine smaragden stadsdiamantjes? Aaneengeregen vormen ze een schitterend sieraad: de Grachten van Smaragd.

website >

De regels

Woonboten, woonarken, (historische) woonschepen en andere drijvende bouwsels zijn een voortdurende bron van juridische discussies met de overheid. Dat komt omdat woonboten in het verleden – in een toen nog ongeregelde situatie – op veel plaatsen een ligplaats hebben ingenomen, vaak op mooie woonlocaties, al dan niet gecombineerd met walgebruik als tuin en opslag. En daarmee is vaak sprake van langlopende gedoogsituaties, juridisch moeilijk te definiëren woonsituaties, handhavings- en opruimacties en legaliseringen.

Habitat >


Advertentie
%d bloggers liken dit: