Nassaulaan transformeert in drijvende woonwijk

  • In de Nassauhaven drijven sinds kort een kleine twintig ‘havenlofts’
  • Bijzonder: deze toekomstbestendige waterwoningen bewegen mee met het getij
  • De havenlofts vormen een voorbode van drijvende woonwijkjes in andere stadshavens

Jezelf eigenaar mogen noemen van een stukje havenwater. Dat kunnen niet veel Rotterdammers de bewoners van de havenlofts in de Nassauhaven nazeggen. ‘Om precies te zijn: niemand’, zegt architect Pieter Figdor, ontwerper van deze unieke waterwoningen. ‘Rotterdam heeft nooit eerder havengebied met een woonbestemming uitgegeven.’

Het is een klein voorbeeldje, maar wel tekenend voor dit pioniersproject. De gemeente Rotterdam schreef in 2013 een ontwerpwedstrijd uit voor drijvende woningen in deze voormalige industriehaven in de wijk Feijenoord. Achterliggende doelstelling: de haalbaarheid van ‘wonen op het water’ onderzoeken. Onderweg moesten dan ook de nodige hindernissen worden genomen, vertelt Figdor, die met zijn bureau Public Domain Architects de prijsvraag won. Zoals dus: het havenwater opdelen in ‘woonkavels’ voor uitgifte. ‘Op die manier werd het voor mogelijke bewoners veel interessanter om te investeren in zo’n experimenteel project’, verklaart de architect deze ongebruikelijke stap. Het resultaat: de havenbodem onder de lofts staat op naam van de bewoners met een eeuwigdurend woonrecht.

Er is interesse uit de hele wereld’, vertelt Figdor enthousiast. Niet zo gek: drijvende woningen zitten in de lift. Ze vormen een gecombineerd antwoord op klimaatverandering én woningnood. ‘Zeker in een stad als Rotterdam met al zijn in onbruik geraakte stadshavens.’ Nu dit eerste drijvende straatje is gelukt, is het tijd om op te schalen naar the next level: een drijvende woonwijk. ‘Op die manier wordt dit type woning ook bereikbaar voor een grotere groep Rotterdammers. Want laten we wel wezen: een havenuitzicht, dat wil toch iedereen?’

Artikel >

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: